Kertészkedés - Hogyan kezdd?
Egy haszonkertet elkezdeni nem könnyű. A haszonkert növényeit lehetőleg úgy válogassuk össze, hogy egész évben friss zöldséghez, gyümölcshöz tudjunk jutni. A cseresznye, a meggy, a barack, a szamóca, a málna vagy a ribizli sok törődést igényel ugyan, de mivel nehezen szállítható, értékes gyümölcsök, megéri a kiskertben termeszteni. A zöldségeskertet ne a gyümölcsfák alá telepítsük, mert a zöldségek általában fényigényesek. A zöldségeskertben termesszünk sárgarépát, borsót, hónaposretket, salátát, hagymát, káposztát, karalábét.
A kertben és a konyhában keletkező növényi hulladékokat felaprítva komposztgyűjtőbe dobjuk. Ez egy jól szellőző láda, amelyben időnként talajjal letakarjuk és meglocsoljuk a hulladékot. A jól szellőző komposztálóban baktériumok és gombák segítségével korhadnak az anyagok, vagyis nem keletkeznek kellemetlen szagú gázok. A jó komposztáló nem büdös!
A komposztáló befogadja és hasznosítható természetes trágyává alakítja a konyhai zöldséghulladékot, a krumplihéjat, a kisebb kenyérmaradékot, a papírzsebkendőt, a kávézaccot, az elhervadt vágott virágot. Nem szabad azonban beledobni olajos, zsíros, vegyszerrel szennyezett anyagokat, nem kerülhet bele üvegcserép, fémdarab és a karácsonyfa maradéka sem.

Ha a saját kertünk túl kicsi egy aprítógép és egy komposztáló működtetéséhez, a szomszédokkal összefogva közösen is "üzemeltethető".
Én és családom egy nagyobb kertben termelünk kizárólag magunknak. Az egész egy terepszemlével kezdődött, ahol megvizsgáltuk az időjárás szempontjából, talajminőség alapján, és persze a helyigény sem utolsó dolog.
Mindig számítani kell a természet segítségére! - akkor is, ha az nekünk nem segítség...
A növények nőni fognak, gazosodhatnak, jöhetnek kártevők, vagy akár a halottnak hitt tavalyi krumpli tör elő a földből, és hiúsíthatja meg az újabb vetés életét.
